ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Plutarc ho sabia
4525
post-template-default,single,single-post,postid-4525,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

18 nov 2011 Plutarc ho sabia

Montserrat Nogueras ha traduït al català les paraules de Plutarc (un volum deliciós editat amb cura per Adesiara que reuneix Consells sobre política i A un governant incompetent) en el millor moment. Escriu el clàssic: “No és possible ocultar els vicis quan s’ocupa el poder, ans passa com amb els epilèptics, que, quan estan en un indret elevat i se’ls fa circular, els agafa vertigen i una agitació que prova la seva malaltia”. Segons tots els auguris, a Rajoy li tocarà amagar els vicis a partir del dia 21. Per a la premsa britànica, els vicis del conservador gallec són ja un gran problema europeu. Que es prepari el nou president espanyol: no tindrà ni cent dies ni vint-i-quatre hores de gràcia.

Estic filosòfic, deu ser que s’acaba la campanya i demà és dia de reflexió; ara està de moda dir que caldria suprimir-lo però jo penso que és una jornada fantàstica: serveix com a purgant. Com que veig que la malenconia torna, em ve al cap allò que, em sembla, va escriure Ortega y Gasset, que avui votaria Rosa Díez: l’esforç inútil ens mena a la malenconia. Fixeus-vos-hi: aconsegueixes vèncer els enemics (que sempre són els teus companys de partit), et presentes a les eleccions, guanyes els adversaris (que normalment perden solets) governes i, a partir d’aquell moment, has de fer el possible perquè no et substitueixin per un Monti. Tant d’esforç per això? Rajoy m’ha enviat una carta a casa on diu: “Trabajando juntos y sumando esfuerzos, lograremos salir adelante”. Com és que encara en diuen política?

Etiquetes: