ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Famosos dins la nevera
4837
post-template-default,single,single-post,postid-4837,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

19 jul 2013 Famosos dins la nevera

No ha prosperat la demanda que la Fundación Francisco Franco havia presentat contra l’artista Eugenio Merino, autor d’una obra titulada Always Franco, que consisteix en una reproducció de la figura del dictador vestit de gala dins d’una nevera de la marca de refrescos més popular del món. Quan la singular escultura es va exhibir a la fira Arco de l’any passat, ja hi va haver sectors nostàlgics que van expressar la seva indignació. Segons la jutgessa, el que ha fet Merino és “una creació artística que no pretén mostrar uns fets reals, sinó recrear des de la ficció una imatge llunyana en el temps i situar-la en una època molt distinta”. Una sentència impecable en qualsevol democràcia, a la qual només caldria fer una petita esmena: Franco no és exactament una “imatge llunyana”, encara és molt actual, com ho demostra el fet que una fundació dedicada a enaltir la seva memòria sigui legal i rebi subvencions públiques. No existeix pas, a Alemanya, cap entitat reconeguda dedicada a fer homenatges a Hitler.

Un cop celebrat el fet que la democràcia, la llibertat d’expressió i el sentit comú han triomfat aquesta vegada contra els partidaris de la tirania, la censura i l’estupidesa, us proposo un joc que potser seria més delicat de realitzar que subvertir l’estampa del militar colpista que va manar a Espanya fins a l’any 1975. Quins altres famosos -morts o vius- posaríeu vosaltres dins de la nevera de refrescos? Comencem amb una parella de moda, sobre la qual hi ha un gran consens: tothom hi posaria Bárcenas i Millet, com a exemples claríssims de la picaresca i de la corrupció. Ok. I més enllà? L’art és risc o no és. Proposo als creadors més agosarats que pensin a posar dins la nevera alguns corruptors en comptes dels corruptes habituals del catàleg. Òbviament, això té mil vegades més perill que les conyes sobre Franco.

Hi ha uns universos on ni l’art crític ni el periodisme satíric hi acostumen a entrar. Per exemple, quants banquers importants han sortit caricaturitzats al genial programa Polònia que emet TV3? És allò de les absències significants. Hi ha gent important amb la pell molt més fina que la dels polítics.

La llista de famosos que mereixen un lloc a la nevera és llarga. Cada lector pot fer la seva selecció. La meva inclou, òbviament, el president del TC i d’altres figures institucionals que no escriuré, per evitar possibles demandes contra l’honor i perquè tots les tenim al cap. De franc, li proposo a Merino una ampliació de la seva obra que es podria titular Els frescos del barri, que consistiria en moltes neveres posades una al costat de l’altra, que mostrarien diversos ninots del gran retaule del nostre temps. L’art expressaria així el que pensa molta gent sobre el paper de certes elits suposadament responsables.

Etiquetes: