ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Catalunya fa clic
3123
post-template-default,single,single-post,postid-3123,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

10 nov 2014 Catalunya fa clic

Mai va ser encertada la metàfora del xoc de trens i ahir va quedar clar. No es tractava de xocar sinó de desconnectar d’un Estat que actua contra una societat que es reconeix com a nació. El 9 de novembre del 2014 la nació catalana ha començat a desconnectar efectivament de l’Estat espanyol i aquest procés sembla imparable. La desconnexió mental s’ha transformat en un gest col.lectiu d’indubtable valor polític. La magnífica participació registrada parla d’un país que ha perdut la por. El món que ens mira ho ha entès perfectament. Ahir, Catalunya va fer clic. Una part central i moderada de la societat acompanyada del Govern de la Generalitat va desobeir pacíficament el dictat i les amenaces del Govern espanyol. La Moncloa ha perdut aquest combat, però intentarà guanyar la guerra, com sigui.

La desconnexió de Catalunya és un fet, però no serà un camí tan fàcil ni tan ràpid com molts voldrien. Tampoc durarà anys i panys com d’altres pronostiquen. Els historiadors analitzaran l’actual revolta catalana com un cas insòlit: milers de persones que acceptaven l’autonomia van abraçar el projecte independentista en menys de quatre anys, amb l’ajut involuntari –cal subratllar-ho- del Madrid oficial, començant pel TC. Catalunya inventa, per força, un nou camí d’accés a la independència: ni lluita armada ni pacte institucional, democràcia des de baix, amb aliança especial entre ciutadania i representants polítics. Rajoy hauria pogut imitar Cameron però va menystenir la determinació de la gent i la de Mas. Finalment, cadascú ha estat al seu lloc, començant per uns voluntaris exemplars.

Ahir vam fer clic. La independència serà fer clic-clac. A partir d’ara, el que la majoria espera dels polítics que han votat sí-sí és que treballin amb unitat, intel·ligència i grandesa per arribar fins el final.

Etiquetes: