ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Gernika i els de Vox
7328
post-template-default,single,single-post,postid-7328,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

10 abr 2022 Gernika i els de Vox

Santiago Abascal, líder de Vox, lamenta que Zelenski s’hagi referit al bombardeig de Gernika en el seu discurs al Parlament espanyol. Segons la seva opinió, el president ucraïnès hauria d’haver parlat de la matança de Paracuellos, els assassinats d’ETA o la invasió napo­leònica. No deixa de ser revelador que el record de l’ignomínia perpetrada per l’aviació de Hitler per ajudar Franco en la Guerra Civil incomodi uns ultres que rebutgen l’etiqueta de neofranquistes i pretenen ser portaveus d’una agenda nova. He dit que la rebutgen, però, alhora, l’assumeixen (i la mostren quan els sembla bé) perquè saben que aquesta identitat nostàlgica i autoritària els permet sumar vots i generar simpaties. Que se’ls noti un vincle amb el franquisme és un plus competitiu davant del PP, que té una relació molt més complicada amb la memòria de la dictadura, com a dreta que es pretén homologable als seus correligionaris europeus, tots ells antifeixistes gràcies a la Segona Guerra Mundial. N’hi ha prou amb seguir els democristians alemanys per entendre el que aquí no s’ha fet mai.
 

És revelador que el record de l’ignomínia de l’aviació de Hitler incomodi els ultres

 
En aquest context, no és sobrer recordar que els d’Abascal seran al govern de Castella i Lleó amb els de Núñez Feijóo, i que els ultres ja han anunciat que es carregaran el decret autonòmic de Memòria Històrica vigent des de l’any 2018, per substituir-lo per una suposada “llei de concòrdia”. El futur vicepresident regional, de Vox, ha declarat: “Deixarem d’utilitzar la història per dividir els espanyols”. Traducció: s’han acabat les polítiques de memòria i es promourà un relat revisionista sobre la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme. A la regió, hi ha més de 500 fosses amb restes de represaliats de la dictadura. Amb tot, l’Executiu autonòmic no es trencarà per aquest assumpte. Durant el mandat de Mariano Rajoy es van congelar totes les polítiques de memòria, amb el pretext que “no s’han de reobrir ferides”.
 
Però res no és casual. L’any 2004, el ministre socialista José Bono va tenir l’ocurrència de fer desfilar en pla d’igualtat, en la parada militar del 12 d’octubre, un exsoldat republicà i un veterà de la División Azul, que va lluitar al servei del Tercer Reich­ contra els soviètics. Són aquestes simetries perverses les que han preparat el terreny al neofranquisme desacomplexat de Vox.

Etiquetes: