ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Addictes al món virtual
3804
post-template-default,single,single-post,postid-3804,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

26 feb 2016 Addictes al món virtual

Tinc un amic que va passejar-se pel recinte del Mo­bile World Congress i ara té un gran problema. El ­paio s’ha enganxat a la realitat virtual com un animal, és un ionqui. Es veu que va viure l’experiència –és important repetir el mot experiència per subratllar que som actors i no espectadors de la cosa– d’un simulador excepcional i en va sortir transformat radicalment, com el creient que ha pogut accedir a la veritat revelada. Tan real és?, li demano jo, pobre ignorant d’aquesta meravella. “No és real: és molt millor que la realitat”, respon posant els ulls en blanc mentre camina flotant. “Pots viure i veure coses que mai no faràs, és com aquell Aleph del conte de Borges, no sé com explicar-t’ho”. Diria que el meu amic està ben perdut, llueix un somriure d’il·luminat i és incapaç de parlar de res més que no sigui la seva experiència amb aquelles ulleres tan rares. Ara tot el que l’envolta li sembla una eterna tarda de diumenge de migranya i reposicions de Mr. Bean o discursos de Rajoy des del plasma.

Les pintures d’Altamira van ser la primera realitat virtual i, des de llavors, hem anat refinant el negoci. Si et posaves un cap de cérvol i bevies segons què, la festa era superior i tenies molts amics. Els remots romanços de canya i cordill també eren ­realitat virtual, com el Misteri d’Elx o el teatre ambulant de titelles, sigui dit amb perdó, esclar. Amb el cinema que van veure néixer els nostres avis o besavis, la cosa virtual fregava uns límits que semblaven insuperables. Més tard, un cop la tele va semblar que s’avorria de nosaltres, ens es­peraven els videojocs i la realitat virtual pròpiament dita. Per què no? M’agrada veure gent emprovant-se realitats virtuals, són com aquells que ballen o beuen sols, o somnàmbuls que formen part d’un paisatge contra el qual no es pot competir.

Per què vol el personal tanta realitat virtual? Més enllà dels usos científics, mèdics o similars, estem parlant de la indústria de l’entreteniment. Es tracta de fugir, evadir-se, desconnectar de les males notícies, habitar un altre planeta de llums i coloraines. Viatjar des de casa i per dins. La realitat fa molt de mal: la vaga del metro, la Renfe, les retallades, els sous congelats, l’atur, les feines precàries, l’estafa de les preferents, l’autoritarisme d’una dreta, el moralisme d’una esquerra, les bones intencions dels cínics, la demagògia de la nova política, la demagògia de la vella política, el cinisme dels benintencionats, la policia del políticament correcte, els feixistes camuflats en la incorrecció política, el postureig dels nous mandarins, el crim organitzat, el reformisme de plàstic… Quan tot això satura, posa’t les ulleres de la virtual existència i sobrevola les illes Medes o cavalca damunt un dinosaure. Tornar et costarà més que no et penses.
Etiquetes: