ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | De primera o de segona
6562
post-template-default,single,single-post,postid-6562,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

22 des 2020 De primera o de segona

La bona gent de Twitter està molt preocupada per la veritat, com els capellans, els filòsofs i els àrbitres de futbol. Ara ha anunciat que l’any que ve –que el tenim a tocar– es dedicarà a eliminar les piulades que continguin informació errònia sobre les vacunes. Fa uns mesos, aquesta xarxa social ja va prohibir la difusió de missatges falsos, enganyosos o perillosos sobre la Covid-19. El context de la pandèmia ha mogut aquesta companyia a perseguir els materials que poden alimentar teories conspiratòries i visions deformades de la crisi sanitària que patim. Suposo que l’argument per aplicar aquest control –algú en dirà censura– és que la salut pública està en perill.
 
Però notícies falses i opinions sense fonament que poden posar en perill la vida col·lectiva –la salut física, mental i moral de les persones i les societats– n’hi ha de tot tipus, no només sobre el coronavirus o sobre les vacunes. I en trobem a Twitter, a d’altres xarxes, en alguns mitjans i –atenció– de manera desbocada als xats d’amics, companys de feina, pares de l’escola o col·legues del gimnàs. Als xats de WhatsApp, molt sovint, la veritat esdevé una cosa semblant a un ninot de drap d’aquests que els gossos fan servir per jugar.
 

Per què Twitter es limita a eliminar les mentides sobre la Covid-19 i les vacunes?

 
Per què Twitter es limita a eliminar les mentides sobre la Covid-19 i les vacunes? Costa d’entendre, si es té present que hi ha tones de falsedats sobre diversos assumptes potencialment explosius (immigració, violència contra les dones, habitatge, educació, medi ambient, etcètera) que poden desembocar en situacions altament conflictives. Quina és la conclusió? Segons els directius de Twitter, hi ha mentides de primera i mentides de segona, una classificació tan arbitrària com qualsevol altra. Per exemple, no em sembla més acceptable una campanya que criminalitzi tothom que té segona residència (servidor no en té, aviso) que una campanya que criminalitzi els metges que recomanen vacunar-nos. Hem de filar molt prim. El populista que repeteix que frenarà fàcilment l’arribada d’immigrants no és menys perillós que l’il·luminat que proclama que el coronavirus es pot tractar amb plantes medicinals i diòxid de clor. Twitter no controla –no censura– les piulades que fan partits que neguen per sistema dades evidents. Per cert, la monja-metgessa contrària a les vacunes va aparèixer, al seu dia, a molts mitjans, també als públics.
 
Un control de la mentida a mitges és el pitjor dels camins. Perquè fa bones totes les piulades que, tot i ser fraudulentes, no estan expressament prohibides.

Etiquetes: