ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Cipolla a la ‘rave’
6596
post-template-default,single,single-post,postid-6596,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

07 gen 2021 Cipolla a la ‘rave’

Quan vaig conèixer la notícia de la ­rave celebrada en una nau indus­trial de Llinars del Vallès, se’m va fer present la primera de les lleis fonamentals de l’estupidesa humana, que va formular l’historiador Carlo M. Ci­polla: “Sempre i de manera inevitable cadascú de nosaltres subestima el nombre d’individus estúpids que circulen pel món”. L’estupidesa no hi entén de modes ni de vestuaris: els es­túpids poden aparèixer amb dessuadora de caputxa i també poden presentar-se amb americana i corbata en un sopar muntat per l’establishment; en aquest cas, l’estètica de l’estúpid ha estat la de la falsa rebel·lia a partir de quatre pastilles, música a tot volum i posat de zombi simpàtic.
 
Algú va penjar una mena de manifest de protesta contra la intervenció policial en una paret de la nau on es feia la rave . És una proclama digna d’estudi, que acaba amb dues frases que revelen un pensament molt elaborat: “El sistema no funciona. Hora de salir!!!”. A banda de la raresa dels tres signes d’exclamació, costa saber què vol dir exactament “hora de salir”. Sortir del sistema? Sortir de la rave ? Sortir de Llinars? Sortir d’un mateix? La calculada ambigüitat del lema indica que dar­rere d’aquesta iniciativa potser hi ha una ment preclara, algú que té moltes coses a dir. Algú dotat també per a la poesia. Fixeu-vos: “En este momento la freeparty es un símbolo de libertad y vida. Un grito potente. Un res­piro profundo”. Vet aquí una fraseologia que pot servir tant per vendre cerveses com per ­demanar el vot. Catalunya no va sobrada de lideratges, animo l’autor o autors d’aquest programa –en direm el manifest de Llinars – a provar sort als comicis del 14-F, com més serem més riurem
 

Aquí ho volem tot: el desallotjament immediat de la festa, però com si fos la sortida d’una guarderia

 
Més enllà de la rica literatura política que ha generat aquest aquelarre, les ensenyances de Cipolla van ressonar novament dins del meu cap en veure per televisió el pobre director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, mirant d’explicar –des del lloc del show– que l’actuació policial seria alhora dura però sense prendre mal, que seria –per resumir– molt catalana. Fora de joc? Segons l’historiador italià, el fet que els estúpids no segueixin les regles de la racionalitat provoca dues coses: “a) en general, l’atac ens agafa per sorpresa; b) fins i tot quan es té coneixement de l’atac, no és possible organitzar una defensa racional, perquè l’atac, en si mateix, manca de qualsevol tipus d’estructura racional”. En dies així, és quan molta gent –independentistes també– lamenta que la Generalitat tingui competències policials. Hobbes té mala premsa a Catalunya, fins i tot per frenar un mal a l’interès general. Aquí ho volem tot: que desallotgin la festa immediatament, però com si fos la sortida dels infants d’una guarderia.
 
Tot aquest episodi de la rave , amb la seva escenografia vagament apocalíptica i el contrapunt de la comprensible indignació dels habitants de la comarca, donaria per a una minisèrie de Netflix sobre els límits invisibles de l’aplicació de les lleis quan la pandèmia es tradueix en comportaments que no tenen cap lògica (fora del caprici de posar en risc la pròpia vida i la de tothom). Serà difícil –em temo– que algú sigui condemnat per aquests fets, la jutgessa no hi veu delicte contra la salut pública, cosa que ens recorda que la realitat sovint desborda les lleis. A més, els participants estrangers –que no eren pocs– ja deuen ser molt lluny del país. I tal dia farà un any. Si ens posem postmoderns, potser acabarem dient que “la rave de Llinars no ha tingut lloc”, imitant el títol d’un llibre de Baudrillard.
 
En canvi, els penosos retrets entre departaments del Govern arran del cas (més la piulada de la candidata Borràs demanant una “actuació ferma” al conseller del seu mateix partit) haurien de tenir tractament de sainet més que de telesèrie. “L’estúpid és més perillós que el malvat”, Cipolla dixit .

Etiquetes: