ajax-loader-2
Francesc-Marc Álvaro | Yolanda Díaz fent de Fischer
7283
post-template-default,single,single-post,postid-7283,single-format-standard,mikado-core-2.0.4,mikado1,ajax_fade,page_not_loaded,,mkd-theme-ver-2.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

04 mar 2022 Yolanda Díaz fent de Fischer

La vicepresidenta Yolanda Díaz s’ha posat a fer de Joschka Fischer, el líder de Els Verds alemanys que dirigia el ministeri d’Afers Exteriors quan Alemanya es va implicar, el març del 1999, en el bombardeig de l’OTAN sobre Belgrad per acabar amb la guerra genocida promoguda pel règim de Mi­losevic. La figura principal d’Unides Podem ha remarcat el seu suport a la decisió de Pedro Sánchez d’enviar armes als ucraïnesos atacats per Putin. En canvi, altres dirigents de la formació que cogoverna amb el PSOE han expressat la seva oposició a aquesta mesura.
 

La guerra contra Ucraïna pot accelerar canvis polítics que ja són a l’horitzó

 
La guerra iniciada pel Kremlin contra Ucraïna pot accelerar canvis polítics que ja són a l’horitzó. A escala interna espanyola, el conflicte podria desencadenar moviments que in­flueixin en una recomposició més clara de tot el que hi ha a l’esquerra del PSOE, aquell “nou espai” que propugna Díaz. Però la suma que pretén la política gallega ha topat ara amb una línia divisòria clàssica a les esquerres: la geopolítica i l’atlantisme. Mentre Díaz, el ministre Alberto Garzón i Jaume Asens (president del grup parlamentari) estan per la tramesa d’armes al president Zelenski, les ministres Ione Belarra (secretària general de Podem), la ministra Irene Montero i Pablo Echenique (portaveu parlamentari) discrepen obertament en aquest assumpte. Aquesta divisió també s’ha reproduït en les votacions al Parlament Europeu, on Ernest Urtasun comparteix el criteri de Díaz i Asens, igual com l’alcaldessa Colau i Jéssica Albiach (presidenta del grup dels comuns al Parlament). La batussa interna és intensa des de fa dues setmanes, encara que només ara ha transcendit.
 
Díaz, que té enquestes favorables, és un personatge a la recerca de sigles noves. El seu lideratge necessita una plataforma i una marca que permetin sumar per superar, sense trencar, el que va significar la novetat podemita amb Pablo Iglesias al capdavant. La seva sintonia amb els comuns és alta, Catalunya és un ancoratge indispensable. El repte no és menor: transformar i ampliar la base d’un projecte polític fet amb vímets molt variats.
 
Els rebots ucraïnesos regalen més protagonisme i algunes polèmiques a la vicepresidenta Díaz. Fischer va ser molt criticat pel seu atlantisme, però va guanyar l’aposta. Avui el partit Aliança 90/Els Verds forma part del Govern alemany.

Etiquetes: